Wtorek 05.05.2020 roku

Temat : Sałatka warzywna - spis produktów i wykonanie.




Witam dziewczęta.

Porozmawiajmy o sałatkach warzywnych, ta tradycyjna to jarzynowa z majonezem, ale można przygotować inne.

Zadanie : 

Wypiszcie na kartce jakie produkty są potrzebne do zrobienia sałatki jarzynowej.

 
 Sałatka jarzynowa tradycyjna to absolutna klasyka. W większości polskich domów obowiązkowo pojawia się na stole zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc. Jest też zazwyczaj chętnie przygotowywaną potrawą z okazji wielu innych świąt i uroczystości. Prosta w przygotowaniu, smaczna i wyjątkowa. Jak ją przygotować? W czym tkwi sekret jej pysznego smaku?

Na tradycyjną sałatkę jarzynową składa się zaledwie kilka produktów – bardzo „uniwersalne” i lubiane przez wszystkich ziemniaki, nadająca słodyczy marchew i dla przeciwwagi wyrazisty seler, pietruszka, ogórek kiszony, groszek konserwowy, jajko, cebula. Tę ostatnią warto sparzyć po posiekaniu, dzięki czemu stanie się łatwiej strawna i delikatniejsza w smaku. Sekret tejże sałatki być może tkwi właśnie w tym, że jest prosta w przygotowaniu i bazuje na niewielu składnikach, które idealnie do siebie pasują. To danie naprawdę trudno zepsuć!

Obowiązkowym składnikiem sałatki jest oczywiście majonez, który łączy warzywa w doskonałą całość. Co ciekawe, dzięki niemu substancje odżywcze znajdujące się w warzywach będą znacznie łatwiej przyswajalne.

Gotową sałatkę warto udekorować świeżą natką pietruszki. Możesz serwować ją w dużej misce lub np. w oddzielnych małych miseczkach dla każdego gościa. Pamiętaj o tym, by przed podaniem była dobrze schłodzona w lodówce. 


Link: filmik jak przygotować sałatkę jarzynową.

https://www.youtube.com/watch?v=_johyyBgSPQ 

 
Zadanie : 

Wypiszcie na kartce, jakie znacie inne sałatki warzywne. 


Rodzaje sałatek

Sałatki mogą być różną formą dania – zarówno przekąską, przystawką, dodatkiem do obiadu, a nawet…deserem. W zależności od tego z jakich składników skomponujesz swoją sałatkę, może być ona samodzielnym posiłkiem lub dodatkiem. Jeśli do sałatki dodasz porcję mięsa lub skrobi, z pewnością będzie to bardzo sycące danie. Sałatki znakomicie sprawdzą się na różnego typu uroczystościach – na urodzinach, imieninach, świętach – będą także znakomitym uzupełnieniem grillowej uczty.
Sałatki możemy najogólniej podzielić na kilka typów:
klasyczne – tutaj można wymienić na przykład sałatkę grecką, sałatkę caprese, sałatkę cesar, sałatkę colesław czy ulubioną sałatkę Polaków – jarzynową.
warzywne – wszelkiej maści surówki i sałatki warzywne, gdzie bazą są warzywa, a jedynym uzupełnieniem winigret.
owocowe – to wszystkie sałatki, których jedyną lub główną bazą są owoce. Do przygotowywania sałatek owocowych można używać zarówno świeżych, jak i puszkowanych owoców. Doskonałym uzupełnieniem będą bakalie: kandyzowane, suszone owoce oraz orzechy i nasiona.
makaronowe – to sałatki, w których oprócz warzyw czy mięsa i sosu znajdą się także gotowane makarony. To raczej nowoczesna forma sałatek.









Oglądnijcie filmy jak można przygotować różne sałatki:

https://kuchnialidla.pl/przepisy/salatki/salatka-warzywna 

Moja ulubiona to : 

https://www.youtube.com/watch?v=2P83bfRQbx8 


Bądźcie grzeczne w domu, pomagajcie mamie, dbajcie o czystość.

Papa

                  POPROSZĘ O KOMENTARZE

Komentarze

Popularne posty z tego bloga